Bayview Avenue

Situated on a high corner block, the site has open views across two streets, Balmoral and down to the harbour.

The existing original house had been placed right in the middle of this corner block, leaving little usable private garden space.  The clients, a young creative couple, decided it had to go – and asked us to design a home to suit their needs and personalities.  They didn’t want their house to have too many sharp angles. Their approach suited our style of design as we have, over time, developed a very fluid design language.

The new house is essentially an L-shaped building, slightly skewed to make the most of its northern orientation.  The building hugs the western boundary of the site, which has created ample space for an elevated landscaped garden designed by Vladimir Sitta of Terragram.  It is raised above the street – in fact it sits over the garage – and in this way provides privacy.

Both client and architect were keen to apply best environmental practices to this project.  Bricks and timber have been salvaged from the existing house and re-used, and storm water is collected and recycled for the garden watering system.  Large eaves, operable louvres and a controlled approach to glazing have kept the house cool, rendering air conditioning unnecessary.

Awards
SMH Domain/RAIA People’s Choice Award 2004
RAIA Commendation for Outstanding Single House Award 2004

Location : Mosman, NSW
Design Architect : Luigi Rosselli
Project Architect : Luigi Rosselli & Simon Stead
Structural Consultant : O’Hearn Consulting
Builder : Sydcon Building Services
Joiner VRD Joinery
Landscaper : Terragram, Vladimir Sitta
Photography Richard Glover

© Copyright Luigi Rosselli Architects 2013. All Rights Reserved.