Chimney by The Beach – Ten Years Later

The first of a series of rediscoveries of earlier Luigi Rosselli Architects designs, Chimney by the Beach is a house built on Tamarama Beach in Waverley, on a ridge with views of the ocean, a perfect observation point for a surfer.

The block of land is fan shaped, opening up towards the North East views and sun.  The house shape reflects the site and presents a clean, organic, fluid shape towards the street, culminating with a two-storey chimney.  The chimney is stunted and rounded on its edges, as if the ocean had shaped it.

The top windows are protected from the wind and street gaze by vertical timber louvres by JWI.  The sea side of the house is the classic beach house setup with a timber deck and aluminium windows, that disappear into the walls on two-thirds of its frontage.  Despite the wind and salt spray, the finishes are withstanding the wear and tear of the first decade.  A new family has moved in and they treasure the house with reverence and affection.  We may re-photograph the house in ten years’ time.

Location: Tamarama, NSW
Design Architect: Luigi Rosselli
Builder: David Anderson of Buildsmart Projects
Structural Consultant: Charles Blunt of Rooney & Bye (Australia) Pty Ltd Consulting Engineers
Joiner: Robert Vella
Louvres & wall cladding: JWI
Landscaper: Will Dangar
Council: Waverley Council
Photography: Justin Alexander

© Copyright Luigi Rosselli Architects 2013. All Rights Reserved.