Hopetoun Avenue

If a Mosman house has a water view it will be a generous broad harbour view, and nothing should stand in its way.  This particular 1960s house had a forest of steel columns in the way.

We placed large steel beams around the balcony and removed the steel posts so that the large cantilevered balcony now hovers above the living room terrace.  We rebuilt the front garage to provide an internal tunnelled access to the house, added a basement rumpus room, a swimming pool in front of it.

The internal stair was re-built and a new skylight added on top of the stairwell to link the three floors with light.

A restrained palette of black and whites unify the interiors, the tall ceilings have been complemented with very large and high windows and full height 2 pack polyurethane coated doors.

The house does not need nor have air conditioning, it uses solar energy for the pool and hot water heating, timber louvres are placed on the outside of the openings to stop the heat in summer and allow its entry into the house in winter.

Location: Mosman, NSW
Design Architect:
 Luigi Rosselli
Project Architect:
 Luigi Rosselli
Structural Consultant: Geoff Ninnes Fong & Partners
Builder: 
Anderson Building Contractors
Joiner:
 Stefan Sernek Kitchens
Photography: 
Simon Kenny

© Copyright Luigi Rosselli Architects 2013. All Rights Reserved.