beach house captain's deck balcony

Beach House on Stilts

High above the ground this cottage by the beach is secure from any rise in sea level and is now the restful retreat of a cultured couple.  Above the existing bungalow a new first floor was added with the owners study and bedroom, and a captain’s deck aimed at the beach breakers view.  The first floor additions are discrete and set back to maintain the street cottage character.  The existing front veranda now extends with a wider side covered terrace, linked to the central kitchen and dining room.  Behind the white picket fence on the front street, a circular stair leads to a relaxed timber veranda , ultramarine weatherboards and the original white timber windows make for a breezy, summery house.

Bleached interiors reverberate with crisp and clear classical violin practices and hold a myriad of books encased in every wall stud and recess.  The sea breeze naturally cools the easily opened rooms.   At the back of the house, facing into a small tropical garden dense with palms and ferns, there is a garden room with a massive sliding shutter that can be secured, and protects the fully furnished room when no one is at home.  The stair takes position centre stage in the house, supported by a solid stud wall filled with bookshelves and bathed in natural light.  The additions are weaved through the old home with playfulness and sympathy towards the retained old timber work and the relaxed atmosphere of the stilted beach bungalow.

Location: Collaroy, NSW – Warringah Council
Design Architect: Luigi Rosselli, Edward Birch
Project Architect: Edward Birch, Irene Brugueras  (Joinery)
Interior Designer: Luigi Rosselli, Edward Birch
Builder: Stonewood Construction Pty Ltd
Structural Consultant: Rooney & Bye (Australia) Pty Ltd
Joiner: Sydney Joinery
Louvres and Shutters: JWI
Landscaper: Chris Hunt of Landskill Pty Ltd
Photography: Justin Alexander, Edward Birch

© Copyright Luigi Rosselli Architects 2013. All Rights Reserved.